theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

2. ΟΙ ..ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΕΝΤΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ (ΜΕΡΟΣ 1 ΑΠΟ ..6)

            Εκείνα τα αλλοτινά χρόνια, αρκετά καλοκαιρινά μεσημέρια κράταγα το "Super Market" του πατέρα μου (είδη παντοπωλείου, σιδηρουργείου, ρούχα, παντόφλες, ταψιά κι ακόμη και πετρέλαιο, καθαρό και τό άλλο,  που το ρουφούσαμε με το λάστιχο από τα βαρέλια, μαζί και καφενείο αναψυκτικά αλλά κυρίως καφέδες, βανίλια και λουκούμι με ψυγείο με παγοκολώνες και νερό με το γκουβά από το πηγάδι). Για αυτό είχα άμεση επαφή με τη κολιτσίνα, (δηλωτή, βαλές, πρέφα, πόκα και σία) το τάβλι αλλά και ...τους άρχοντες της μικρής μας κοινωνίας που μεγαλοπιάνονταν μπερδεμένοι ανάμεσα στη γραφικότητά τους, που ήταν απόηχος των πολιτικών αντιπαραθέσων και προστριβών  και από την άλλη εν μέσω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης. 
Ο Παπαλέξης ποτίζει
 το ..ποίμνιο του
  Όλοι αυτοί  λοιπόν αμέσως μετά το μεσημεράκι έσκαγαν μύτη για το καφεδάκι τους και επειδή αρκετοί έρχονταν από αρκετά μακριά, από τα γύρω χωρια (Πρασιδάκι, Αλιά, Φόνισα και Κοπάνισα), κατέφθαναν μπαϊγλιτισμένοι, άλλος καβάλα στο άλογό και άλλος πεζός και καταϊδρωμένος με το μαντήλι περασμένο στο λαιμό τους. Όμως όλη αυτή η ιστορία σήμαινε πέντε -έξι ποτήρια νερό και άντε πάλι να γεμίσεις το γκουβά από το πηγάδι. Κι από πάνω με έστελναν να πάω να τους φέρω τσιγάρα (τα Σέρτκα Αγρινίου έκαναν θράυση...) από του Γεντίμη, στην άλλη άκρη του χωριού. Κι όμως με πόση τρυφερότητα και συγκίνηση τους θυμάμαι και τους αναπολώ, έναν και έναν: το Ανδρέα Μαλιάγκο απο τη Φόνισα (Βουδούρης το κανονικό του), το Νώντα Τάγαρη και το Νίκο  Οικονομόπουλο από την Τρανή Λάκα, τον ξακουστό Παπαλέξη, το Νώντα Ξουραφά, ακόμη και τον Μήτσο Καρανάση, τον κουλό (1)από την πέρα μεριά της Νέδας αν και Χίτης και τραμπούκος. Το σκηνικό της εποχής, χρόνια Χούντας, στην περιοχή  ήταν το γνωστό που υπήρχε στην αγροτική περιφέρεια, όπου η ανοχή στη Χούντα έγινε επικρότηση, με επικράτηση ραγιάδικων αντιλήψεων μετά τον νεοπλουτισμό  που επέφερε  η  γρήγορη και πρόχειρη ανοικοδόμηση. Συνάμα άλλοι πάσχιζαν να επουλώσουν τα τραύματα  του Εμφυλίου (20 χρόνια μόλις πριν). Η ζωή τράβαγε την ανηφόρα με με "χαρές και με ταμπούρλα".    Καθένας από τους ήρωές μας και μια ιστορία ξεχωριστή. Όλοι τους ήσαν άτομα με μεγάλη εγωκεντρική ψυχοσύνθεση, αυταρχικοί, απόλυτοι αλλά με σέβας από την κοινωνία που πήγαζε από την  περιποιημένη σχετικά εικόνα τους και τα αρκετά συγκριτικά περιουσιακά στοιχεία τους.  . Μερικοί μάλιστα είχαν το κουστούμι και τη γραβάτα ως  μόνιμη αμφίεση. Από μόρφωση; Είχαν δεν είχαν βγάλει το δημοτικό, αλλά διάβαζαν την εφημερίδα επιμελώς και όλοι έδειχναν περισπούδαστοι. Έτσι  ήσαν ενήμεροι για όλα τα νέα και τα καθέκαστα. Αλλά να λέμε και την ωμή αλήθεια, πολλοί από δαύτους ήταν τραμπούκοι με πλούσια δράση στα προηγούμενα κρίσημα χρόνια, εκτός βεβαίως από τον Παπαλέξη που ήταν κουμουνιστής με εξορίες, φυλακίσεις κτ.λ. 

Ν. Οικονομόπουλος με την εγγόνα
του Βικτώρια, από τον μοναχογιό του

 Κώστα.
       Εμάς θα μας απασχολήσουν δυο από αυτούς: ο Παπαλέξης και ο Νίκος Οικονομόπουλος, οι οποίοι, όπως αναφέραμε στη προαναγγελία  στη δύση της ζωής τους συνεταιρίσθηκαν  και έφτιαξαν ένα μικρό χοιροστάσιο στην Τρανή Λάκα. Δουλειές με φούντες! Προσπάθησαν να επωφεληθούν  από το κλίμα της εποχής, καθότι η χούντα τότε ήταν πανίσχυρη και σκόρπαγε δάνεια, για άλλους της μεγάλης ευκαιρίας και για άλλους της πλάκας και της συφοράς! Τότε η ΤV έκανε τα πρώτα της βήματα και η περιώνυμη ΥΕΝΕΔ από το πρωί μέχρι το βράδυ είχε σαν μόνιμο μοτίβο τη διαφήμιση " ΦΑΤΕ ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΦΤΗΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ" . Οι δικοί μας ανήκαν στην δεύτερη περίπτωση, αυτή της πλάκας! Βεβαίως πήραν ένα δάνειο (όπως φαίνεται ο μπάρμπα Νίκος), με το οποίο πρώτα ψιλοανασκεύασαν το  παλιό σπίτι. Αλλά το κυριότερο ήταν που επιτάχυναν τον ερχομό του ηλεκτρικού ρεύματος στην Τρανή Λάκα λόγω της ...επιχείρησης. Άξιον απορίας όμως είναι γιατί επέλεξαν αυτό το χώρο που δεν υπήρχε νερό παρά μόνο ένα πηγάδι με λιγοστό νερό κι αυτό σε μεγάλο βάθος.(1) Αλλά κι αυτό το σοβαρό στοιχείο απαρτίζει τον καμβά της ...καλύβας του Καραγκιόζη, γιατί πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις αυτή την ..μεγάλη επιχείρηση;





  




                 


  




   ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ Ο ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ...ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΟΥ, ΌΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΖΗΛΕΥΤΉ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ. Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ  ΕΊΝΑΙ ΑΠΟ ΤΣΙΓΑΡΟ, ΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΦΟΒΕΡΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΤΡΑΚΑΔΟΡΟΣ. 













            Τι να πρωτοδιαβάσεις και τι να θαυμάσεις από αυτά τα γραφτά; 
              Αντιγράφω αποσπασματικά:  
{Έτος 1972-Ιούλιος ημέρα 28
Νικόλαος Οικονομόπουλος, ιερέας Αλέξιος Παπαλεξόπουλος: Ηνωμένοι εκ παιδικής ηλικίας και δη από του έτους 1925 ή 1924. εξηκολούθησαν έως σήμερον να ζουν με κατανόησιν και αλληλοσεβόμενοι τας οικογενείας των  και τον εαυτόν των. Άνθρωποι μέσης μορφώσεως αλλά δυνάμενοι να διακρίνουν τους ανωτέρους των και να συμπονούν και να αγαπούν τους συνανθρώπους των. Από σήμερον ..(συνέχεια στο πρωτότυπο
     Οι δυο και φίλοι  συνεταιρίσθηκαν  συμμετέχοντας ο καθένας με μια Χοιρίδα (όπως καλεί τη Χοιρομητέρα, τη γουρούνα) με 8 και 6 μικρά χοιρίδια αντίστοιχα. Παρόλα αυτά φαίνεται ο ενθουσιασμός  και των δύο. Μιλάνε για μεγάλες δουλειές, για επιχείρηση. 
  Εντύπωση μου κάνουν   εξαρχής τα εξής:
  • Η πολύ καλή γραφή του Παπαλέξη, σύνταξη και ορθογραφία
  • Η μεγάλη επιρροή από το γράψιμο των Γραφών της Εκκλησίας, οπότε ανακατεύονται τα ιερατικά (αφυπνίσθη, ύπνωσεν )  με τα λαϊκά (σέλωσα το άτι)
  • Η περιγραφή περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και τις υποχρεώσεις της ζωής  του και σαν συνέταιρος και σαν παπάς και σαν ζευγάς αλλά και σαν πατέρας (καλοδέχεται ΄με γλυκά τα δυο νιόπαντρα παιδιά, αλλά  προέχει η δουλειά και ο νουνός συνέταιρος.
  • Αναφέρονται με το νι και με το σίγμα όλες οι αγορές, τα κεράσματα αλλά και τα εισιτήρια.
      Αξίζει να αντιγράψω αυτό το κομμάτι που ακόμα δεν ξεκίνησαν ξαφνικά και μιλάνε για θανάτους και τέτοια: 
(...Σήμερα είπαμε ότι εάν πάει καλά η επιχείρησις θα κανονίσουμε και τα της αποζημίωσης των κτιρίων και ότι μετά τον θάνατος του ενός εξ ημών διαλύεται η επιχείρησις-εκτός και συμφωνήσουν οι απόγονοι και θέλουν να τη συνεχίσουν μόνοι των......)
      Επίσης αξιοπερίεργο είναι η ώρα (4.30 π.μ) που αφίχθη κατακαλόκαιρα (3-8) εις την επιχείρησιν εκ Γιαννιστοχωρίου, όπου ύπνωσεν ο υπερδραστήριος παπάς.
(1)  Μεγάλη πλάκα(μόνο;) έχει πως πήραν την πολυπόθητη άδεια. Το προηγούμενο βράδυ, που ήρθε ο κ κ.γεωπόνος για να ελέγξει εάν καλύπτονται οι βασικές προϋποθέσεις, μετάφεραν νερό, δεν ξέρω πώς, ίσως με λάστιχο, από το πηγάδι του γείτονα  του Παπαγιώρη και γέμισαν το δικό τους γιατί στην ουσία είχε μια στάλα νερό στον πάτο!  
{Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση} 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου