theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

B O Y N A K I Αρχαιολογικός Χώρος Αναψυχής!!!

   antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr                             
  Πολύ σπάνια θα βρείς ένα μοναχό βουνό τόσο κοντά στη θάλασσα και μάλιστα σχεδόν πάνω στην αμμουδιά!. Κι ο λαός μας το ονόμασε ‘βουνάκι’.  Τυχεροί αυτοί οι ολίγοι που έχουν ανεβεί έως επάνω και θαύμασαν την εξαίρετη θέα.

   Είναι ένα πανέμορφο βουναλάκι, που σου τραβά την προσοχή να το παρατηρήσεις
 είτε είσαι στη στεριά, είτε από τη θάλασσα.  Από τα αρχαία χρόνια ήταν σε κομβικό σημείο, στο ‘μέσον’ του Κυπαρισσιακού κόλπου, έλεγχε όλη την απέραντη θάλασσα και την απέραντη αμμουδιά. 

        Μια πολύ βάσιμη άποψη είναι πως το βουνό αυτό, το ‘βουνάκι’ είναι φτιαχτό,  τ ε χ ν η τ ό ,  δηλαδή το έφτιαξαν άνθρωποι σιγά-σιγά με εκχωματώσεις και επιχωματώσεις, από το δίπλα βουνό.  Και φαίνεται αυτό πεντακάθαρα από την κλίση που έχει το έδαφος, δεν χρειάζεται να είσαι μηχανικός ή αρχαιολόγος για να το καταλάβεις.  Το έφτιαξαν όσο πιο παραθαλάσσια μπορούσαν, δίπλα απ την άμμο, ώστε να μην το διαβρώσει το χειμωνιάτικο κύμα. (ωστόσο βλέπουμε μια μικρή φθορά του προς την πλευρά της θαλάσσης)
   Σε ποια εποχή συνέβη αυτό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αλλά είναι πολύ πιθανό να συνέβη ήδη από την εποχή της αρχαίας δόξας της περιοχής, την εποχή του Νέστορα.   Βεβαίως είχαν την ‘τεχνολογία’ για να το φτιάξουν , τη στιγμή που έφτιαχναν καράβια να πάνε στην Τροία, και που έχτιζαν τα Κάστρα των Γιγάντων με τις τεράστιες πελεκημένες πέτρες, 1-2 κυβικών!, που ερείπια τους υπάρχουν πολλά στην περιοχή.
    Ο συλλογισμός πως το βουνάκι είναι τεχνητό είναι απλός:

--υπήρχαν και τότε πειρατές και άλλοι εχθροί, και έκαναν επιδρομές. Ο Νέστωρ είχε τρομερούς στρατιώτες στην ακτοφυλακή του. Χρειάζονταν ένα ψηλό σημείο για να εποπτεύει όλον τον κυπαρισσιακό κόλπο, ώστε να στέλνει σήματα σε διάφορους άλλους λόφους, πως έρχεται καράβι, για να κάνουν συναγερμό, επιφυλακή.  Το βουναλάκι αυτό έχει τρομερή οπτική επαφή με τους γύρω  λόφους και μακρινά βουνά. Αν δεν το είχαν φτιάξει εκεί, και αν είχαν το παρατηρητήριο   200 ή 500 πιο μακριά απ τη θάλασσα , δεν θα είχε καλή οπτική επαφή με άλλους λόφους, και δεν θα έβλεπε τόσο καθαρά τι γίνεται στην παραλία και τη θάλασσα.
 Χρησίμευε και για παρατήρηση προς την θάλασσα, και για να το βλέπουν  τα καράβια από τη θάλασσα και να προσανατολίζονται  πόσο κοντά είναι στην Κυπαρισσία. Ήταν ένα είδος στεριανού φάρου.
  Εκαναν σήματα με καπνούς, με φωτιές, με φρυκτωρίες, με μεγάλα κάτοπτρα, κλπ.
  Οι φύλακες του λόφου, ήταν νέοι με καλή όραση, είχαν έτοιμη τη φωτιά, και ήταν γοργοπόδαροι, να φύγουν κι αυτοί να γλυτώσουν, μόλις έδιναν το σήμα στους γύρω και μακρινούς λόφους. Ήταν δύσκολη η δουλειά τους, σημαντική και επικίνδυνη.

  Παρατηρούμε πως είναι ‘χτισμένο’ στην άκρη του Κυπαρισσιακού Κόλπου,  ανάμεσα Νέδα και Κυπαρισσία, κι έτσι μπορούμε να καταλάβουμε πως σ αυτά τα μέρη ήταν το ‘κεντρικό σημείο’, το λιμάνι, ή ‘πρωτεύουσα’, όπως είναι ακόμα και σήμερα…  Σ αυτήν την παραλία, από Νέδα έως Κυπαρισσία έφτασε ο Τηλέμαχος για να συναντήσει τον Νέστορα. (Όμηρος , Οδύσσεια, 3η Ραψωδία, ‘τα εν Πύλω’.)
  Θα ρωτήσει κάποιος: γιατί δεν έχτιζαν ένα οίκημα, έναν πύργο για παρατηρητήριο?  Η απάντηση είναι πως ήταν πολύ πιο εύκολο να φτιάξουν έναν λόφο, που ποτέ δεν γκρεμίζεται και δεν προκαλεί με το μάτι ως έργο ανθρώπων. Ήτανε , δηλαδή, και στρατιωτικοί λόγοι ‘παραλλαγής’.
    Το βουνάκι στην κορυφή του έχει πολλές αρχαιότητες. (κεραμικά, πέτρες κλπ.)  Όλη η γύρω περιοχή έχει κηρυχτεί α ρ χ α ι ο λ ο γ ι κ ό ς    χ ώ ρ ο ς   και απαγορεύεται το χτίσιμο. Όμως το βουνάκι έχει πολλούς επίδοξους καταπατητές:
---Πριν 5-7 χρόνια κάποιος  επιχείρησε να οργώσει το αμμόχωμα δίπλα από την σιδηροδρομική γραμμή και ακριβώς ‘κάτω’ απ το βουνάκι με σκοπό να χτίσει τη βίλα του. Όργωσε τους θάμνους και τα θρούμπια, νομίζοντας πως είναι δικό του. Αλλά πώς είναι δικιά του η παραλία?  Ευτυχώς τον σταμάτησαν και ξαναβγήκε το θρούμπι.
--- Έχει ακουστεί πως έχει περιουσία πολύ κοντά στο Βουνάκι  και θέλει  να χτίσει ο αδελφός του πρώην Πρωθυπουργού, ο Νίκος Παπανδρέου . Όπως έφτιαξαν ελαφρώς ‘παρανόμως’ την τεράστια μονάδα με τους ηλιοσυλλέκτες, έτσι θέλει να χτίσει και πάνω στην άμμο ή και πάνω στο Βουνάκι. Ακούγεται πως είναι και σε συνεργασία με τον γνωστό  κ.  Παππά, που πρόκειται να κάνει την μεγάλη επένδυση στην αμμουδιά. Μάλλον δεν θα τα καταφέρουν διότι είναι αρχαιολογικός χώρος.
--- Ένας άλλος χωρικός κόβει συνεχώς σκίντα-δασική έκταση, και βάζει ελιές, και έχει καταπατήσει το 1/5 απ το βουνάκι. Ας μην προχωρήσει παραπάνω.

  Έχουμε όμως μια ωραία πρόταση για  ν ό μ ι μ η   ή π ι α    δ ό μ η σ η   ε π ά ν ω   σ τ ο    β ο υ ν ά κ ι !!!!   Δόμηση επάνω σε αρχαιολογικό χώρο?   Απίστευτο!

--να ανοίξουν καλύτερα τον χωμάτινο δρόμο, να τον κάνουν πέτρινο, καλντερίμι.
--να βρουν το αρχαίο μονοπάτι , να το καθαρίσουν και να το επισκευάσουν  να μπορεί άνετα νε περπατούν 2 άνθρωποι. Το αρχαίο μονοπάτι έφτανε ως την κορυφή.
•--να γίνει και δεύτερο μονοπάτι προς τη θάλασσα, εκεί που θα κάνει στάση το τραινάκι , και θα κατεβαίνουν να πηγαίνουν και βόλτα στη θάλασσα.
--να μαζέψουν απ την κορυφή τα πεταμένα κεραμικά εργαλεία, ήδη έχουν βρεθεί πολλά και έχουν παραδοθεί στην Αρχαιολογία Ολυμπίας.
--να χτίσουν με τον αρχαίο τρόπο, χωρίς καν τσιμέντο, με ισοδομικό πωρόλιθο ένα  κτίσμα με πολλά τζάμια για πανοραμική θέα,   ας πούμε ένα οίκημα  4 επί 6,  σ α ν   α υ τ ό   π ο υ    θ α   ή τ α ν   σ τ η ν   α ρ χ α ι ό τ η τ α.

  Και να μπορεί να πηγαίνει εκεί ο καθένας με τα πόδια, (αφήνοντας το αμάξι του δίπλα απ τον εθνικό δρόμο) να θαυμάζει το ηλιοβασίλεμα, και το χάραμα ,και όλον τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Ιδανικό μέρος για ιστορικές και αρχαιολογικές συζητήσεις. Να γίνει εκεί   έ ν α   μ ι κ ρ ό   μ ο υ σ ε ί ο   με εκθέματα απ το ίδιο το βουνάκι, ένα αξιοθέατο μέρος της περιοχής που θα φέρει και πολύ τουρισμό.  Να μπορεί ο επισκέπτης να έχει λίγο νερό, ένα καφεδάκι, λίγο κρασάκι.

--και μια είδηση:   σε διπλανό χώρο απ το βουνάκι έχουν βρεθεί 2 αρχαίοι χρυσαφένιοι αετοί ή γεράκια, ύψους περίπου 40 πόντων. Έχουν εκτιμηθεί από αρχαιολόγους ως μεγάλης αξίας. Τα έχει ιδιώτης σπίτι του, και περιμένουν να γίνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυπαρισσίας για να τα παραδώσουν  .  Οι πληροφορίες που έχουμε είναι αληθινές, αν και δεν μαρτυράμε τον κάτοχο-μέλλοντα δωρητή.

  Ο Δήμος Τριφυλίας έχει τεράστια ευθύνη που δεν  βρίσκει έναν χώρο στην Κυπαρισσία για Αρχαιολογικό Μουσείο, ώστε να γέμιζε αμέσως με τα υπάρχοντα ευρήματα. Παρόμοια ευθύνη έχει  και το γραφειοκρατικό Υπουργείο Πολιτισμού που δεν φτιάχνει παντού στην Ελλάδα Μουσεία με τα εκθέματα που ήδη υπάρχουν στις αποθήκες .  Αλλά και που δεν αποζημιώνει αμέσως όσους παραδίδουν τα αρχαία που βρίσκουν. Είναι καλύτερα να τα πουλάνε σε ξένους ή σε Πρωθυπουργούς ???

                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου