theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΙΟΣ ΚΑΡΦΩΣΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗ Γ΄ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

       Στην εκδρομή στα Κύθηρα, δεν ξέρω πως, πιάσαμε μια κουβέντα για τις Μάχες  της Ζαχάρως στα χρόνια  του Εμφυλίου και ειπώθηκε κάτι που συμπληρώνει τις σχετικές αναρτήσεις κλικ εδω ΕΔΩ 
     Στη σχετική αναφορά για την Γ΄ Μάχη της Ζαχάρως, που στηρίζεται στην ιστόρευση του καθηγητή Γιάννη Λέφα, περιγράφεται ότι 3ος λόγος της αποτυχημένης έκβασης ήταν η αποτυχία του αιφνιδιασμού εφόσον 48 ώρες πριν η επίθεση είχε γίνει γνωστή στις αρχές της Ζαχάρως από τον Αλβεναίο Θανάση Δημήτρουλα, τον οποίο μετά εκτέλεσαν οι αντάρτες που έμαθαν την προδοσία΄.
 Στην παρέα λοιπόν που τα λέγαμε, ήταν και η δασκάλα Όλγα Παπανδρέου από τη Ζούρτσα, νύφη του Δημήτρουλα που μας επιβεβαίωσε τα παραπάνω και μάλιστα μας ανέφερε αρκετές λεπτομέρειες του περιστατικού. Νομίζω έχουν μια μικρή ιστορική σημασία γιυτό και τα καταθέτω:
- Δυο ημέρες λοιπόν πριν τη μάχη το επιτελείο των ανταρτών με επιτελάρχη τον Κων. Κανελόπουλο συγκεντρώθηκε στο σπίτι του Δημήτρουλα και πάνω σε άμμο   που είχαν αποτυπώσει τον γεωγραφικό χώρο της Ζαχάρως μελετούσαν και καθόριζαν τα της επίθεσης. Είχαν δε απαγορεύσει στο Δημήτρουλα να βγει από το σπίτι. Αυτός όμως επικαλέσθηκε την ανάγκη να πάει στο κτήμα, λίγο πιο έξω από το χωριό για να ποτίσει τα ζώα και βρήκε τον τρόπο να δώσει ένα μικρό σημείωμα, κρυμμένο στο σαμάρι, στον Νίκο Ψαρρό ο οποίος το πήγε στον  διοικητή της χωροφυλακής Καπετανάκη.
   Τρεις μήνες μετά τη μάχη συνελήφθησαν 3 άτομα από τη Ζούρτσα,Φάμελος, Τάγαρης, Κόπιτσας και ένας Σιαλακάς από τα Πετράλωνα και στην ανάκριση έσπασε ο Κόπητσας και κάρφωσε τον Δημήτρουλα. Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί ο Δημήτρουλας και να εκτελεστεί στον Τριπόταμο Γορτυνίας. 
   Έτσι κάπως έγιναν τα πράγματα, σύμφωνα με τα αφηγήματα της κ. Όλγας και όπως ξέρουμε η ιστορία γράφεται μέσα από τέτοιες προσωπικές αφηγήσεις.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου